فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آرزو میرزائی، اسدالله شفیع زاده*، آینور ناصری صفحات 1-25

    در سال‏های اخیر، موضوع تحلیل کیفیت بصری جداره‏های بناهای مسکونی و قابلیت ترجمه آن به زبان محیط و معماری در آثار تاریخی، موردتوجه پژوهشگران این حوزه از دانش قرارگرفته است و متخصصان این حوزه تلاش نموده‏اند تا با کاربست این مفاهیم در معماری امروز، به تعالی بناهای امروزی منبعث از شناخت بناهای تاریخی بپردازند. بدین منظور، هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تدوین مدل تحلیلی کیفیت بصری جداره‏های بناهای مسکونی در خانه‏های تاریخی قاجاری شهر تبریز به منظور سنجش تاثیرگذاری عوامل کیفیت بین عناصر جداره‏های مسکونی در جذابیت بصری، کالبدی و ذهنی است. در این راستا، پژوهش حاضر بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده‏ها از نوع توصیفی همبستگی هست که در آن از تعداد 50 کارشناس در فرآیند پژوهش استفاده گردید. بر این اساس، برای نیل به اهداف مطالعه، از دو نرم‏افزار SPSS26 (ارایه اطلاعات توصیفی) و Smart PLS3 (ارایه مدل معادلات ساختاری و سنجش تاثیر متغیرها بر هم) استفاده گردید. نتایج به دست آمده از پژوهش، نشان از تاثیرگذاری مثبت، قوی و معنی‏دار متغیر کیفیت عناصر باکیفیت بصری (با ضریب مسیر 667/0)، تاثیر نسبتا قوی و معنی‏دار عناصر کیفیتی بر عوامل کالبدی (با ضریب مسیر 567/0) و نهایتا تاثیرگذاری متوسط و معنی‏دار عوامل کیفیتی بر مولفه‏ های ذهنی (با ضریب مسیر 447/0) در جداره‏های مسکونی خانه ‏های قاجاری است. رویکرد انتخاب شده در پژوهش حاضر، ازجمله رویکردهای نوینی محسوب می‏شود که نتایج آن می تواند در نحوه بیان و معرفی ارتباطات کالبدی و پیوستگی فضای بیرونی، به خوانش مجدد در بناهای مسکونی امروزی بپردازد.

    کلیدواژگان: تحلیل بصری، جداره ‏‏های مسکونی، خانه‏ های قاجاری، معادلات ساختاری
  • معصومه علیرضایی، حسین کریم زاده*، علی زارعی صفحات 27-53

    پژوهش حاضر به ارزیابی و تحلیل فضایی کاربری های مراکز آموزشی دبیرستان در ناحیه یک کلانشهر تبریز با سایر کاربری های شهری با استفاده از تلفیق مدل های تصمیم گیری چند معیاره AHP و مدل فازی پرداخته و با بهره گیری از امکانات سیستم اطلاعات جغرافیایی به تحلیل معیارهای سازگاری، مطلوبیت ، ظرفیت و وابستگی اقدام شده است. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد و حجم نمونه شامل تمام مدارس دبیرستان در ناحیه یک شهر تبریز می باشد . نتایج حاصل از بررسی وضعیت فضایی مکانی دبیرستان های ناحیه یک کلانشهر تبریز نشان دهنده ی وضعیت نامطلوب دبیرستان های این ناحیه از لحاظ توزیع فضایی می باشد.در ارزیابی ماتریس مطلوبیت نسبت به شاخص های شیب و فاصله از رودخانه، به جز4 مدرسه که در وضعیت نسبتا نامطلوب واقع شده اند تمامی مدارس در شرایط مطلوبی قرار دارند. از مجموع 77 دبیرستان مورد مطالعه در این ناحیه،11دبیرستان در طیف کاملا مناسب و 15دبیرستان در طیف نسبتا مناسب قرار دارند ، همچنین تعداد30 دبیرستان در این ناحیه از لحاظ توزیع فضایی در وضعیت نامناسبی می باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، فضاهای آموزشی، تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، ناحیه یک تبریز
  • مهدیه دلشاد، منوچهر طبیبیان*، سید محسن حبیبی صفحات 55-80

    زلزله از مهم ترین عوامل تهدید طبیعی ایران محسوب می گردد. مساحت زیادی از ایران در محدوده با خطر بالا و خطر بسیار بالای زلزله قرار دارد. شهر رشت نیز در محدوده خطر بالا و خطر بسیار بالا قرار گرفته است. با توجه به احتمال بالای وقوع زلزله در رشت، تراکم بالای فعالیت و جمعیت، تراکم بالای ابنیه فرسوده، زیرساخت ها و سایر شاخص های مهم مدنظر تحقیق؛ محدوده مرکزی شهر رشت در برابر زلزله احتمالی آسیب پذیر می باشد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاب آوری کالبدی در برابر زلزله در بافت مرکزی شهر رشت می باشد. پرسش اصلی این است که وضعیت تاب آوری کالبدی بافت مرکزی شهر رشت در برابر زلزله چگونه می باشد؟ همچنین مهمترین نکات وابسته به پاسخ این پرسش بررسی می گردد. در این پژوهش با انتخاب چهار دسته شاخص تاب آوری کالبدی در برابر زلزله و استفاده از مدل ترکیبی منطق Fuzzy و AHP میزان اهمیت شاخص ها، معیارها و زیرمعیارها مشخص می گردد. در نهایت اطلاعات جمع آوری شده به صورت لایه های اطلاعاتی وزن گرفته در نرم افزار GIS نسخه 10.3 تبدیل به یک نقشه تحلیلی از وضعیت تاب آوری(ERM) محدوده مورد مطالعه می گردد. نتایج نشان می دهد با توجه به چهار دسته شاخص عمده تاب آوری کالبدی بافت مرکزی شهر رشت، وضعیت بازار رشت در مرز هشدار و وضعیت بحرانی در برابر زلزله احتمالی قرار دارد. همچنین 27 درصد از بافت مورد مطالعه در وضعیت کاملا آسیب پذیر و نسبتا آسیب پذیر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کالبد، زلزله، رشت
  • علی آرایی، حسین نظم فر*، بختیار عزت پناه صفحات 81-106

    در این پژوهش با ارزیابی وضعیت ابعاد تحقق شهر دوستدار سالمند، محلات منطقه 3 کلانشهر کرج مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی می باشد. در این بررسی برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های استنباطی؛ آزمون T تک نمونه ای؛ آزمون تحلیل واریانس ANOVA و آزمون تعقیبی استفاده شده است. بر اساس یافته های آزمون t، شاخص کلی شهر دوستدار سالمند در محدوده مورد بررسی با میانگین 3.47 و آماره t 2.701- پایین تر از مد متوسط نظری یا مطلوبیت عددی آزمون (3.5) قرار دارد. در مجموع ارزیابی قابل قبولی از دیدگاه شهروندان وجود ندارند. اما در میان وضعیت ابعاد می توان گفت که ابعاد حمل و نقل و دسترسی (15/4) و احترام و پذیرش اجتماعی (71/3) دارای وضعیت قابل قبولی بوده اند. اما از دید ساکنان ابعاد فضاهای باز و ساختمان ها (39/3)، مسکن (06/3) و مشارکت اجتماعی (04/3) دارای ضعیف ترین وضعیت بوده اند. نتایج آزمون تعقیبی نشان می دهد که ارزیابی ابعاد یکسان نبوده و تفاوت معناداری در سطح محلات وجود دارد. در این میان، بعد حمل و نقل و دسترسی با مقدار F، 21.01 بیشترین مقدار اختلاف و تفاوت را دارد و می توان گفت که در بعد مشارکت اجتماعی، اختلاف تحقق شهر دوستدار سالمند در محلات مورد مطالعه بیش از سایر ابعاد است. پس از آن، بعد احترام و پذیرش اجتماعی با مقدار F، 17.03، فضاهای باز و ساختمان ها با آماره 14.32، مسکن با 11.03 و مشارکت اجتماعی با آماره 9.36 در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، رضایتمندی، فضاهای عمومی، شهر دوستدار سالمند، کرج
  • میترا وهاب زاده دهخوارقانی، حسن احمدزاده*، ایوب منوچهری میاندواب، علی پناهی صفحات 107-129

    پژوهش از نوع کاربردی بوده که به صورت توصیفی- تحلیلی و استنباطی صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را گردشگران وارد شده به کلان شهر تبریز تشکیل می دهند (1500000نفر). با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. داده های مورد نیاز به صورت پرسشنامه آماری و پرسشنامه دلفی گردآوری شد. متغییرهای این پژوهش، 51 متغییر مرتبط با جاذبه های گردشگری است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون های آماری تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغییره و آزمون همبستگی پیرسون و برای اولویت بندی معیارها و مناطق شهری از مدل ANP استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی منجر به کاهش 51 متغییر به 5 عامل (مراکز تاریخی- فرهنگی، غذا، سوغاتی و صنایع دستی، مراکز خرید، مراکز تفریحی و آموزشی، مراکز درمانی و اشتغال) شد که توانایی تبیین 08/95 درصد از تغییرات واریانس را دارند. نتایج پیرسون نشان داد که متغییرهای بازار تاریخی تبریز، کفش تبریز، خانه های تاریخی، فرش تبریز و موزه ها، همبستگی بیشتری با توسعه گردشگری دارند. نتایج یافته های رگرسیون ضمن اینکه موید اثرگذاری متغییرهای فرهنگی و تاریخی به عنوان جاذبه اصلی گردشگری شهر تبریز بوده، نشان داد که 1/71 درصد از تغییرات واریانس توسط متغییرها قابل تبیین است. نتایج یافته های ANP نشان داد که منطقه 8 کلان شهر تبریز به دلیل وجود عناصر تاریخی و محل عرضه فرش و سوغاتی تبریز نسبت به سایر مناطق، امتیاز بیشتری دارد. با توجه به تفاوت ماهیت جاذبه های گردشگری در مناطق مختلف کلان شهر تبریز، پیشنهاد می شود برنامه ریزی گردشگری در هر منطقه متناسب با پتانسیل های گردشگری آن منطقه ولی هم راستا با اهداف سند توسعه گردشگری این شهر باشد.

    کلیدواژگان: جاذبه گردشگری، توسعه گردشگری، گردشگری شهری، تبریز
  • حمید رضائی*، روح الله سمیعی، علی اصغر اسمعیل پور روشن صفحات 131-147

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی توسعه پایدار کارآفرینی روستایی با تاکید بر گردشگری الکترونیکی در استان گلستان می باشد. تحقیق حاضر کاربردی و توسعه ای و از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی و همبستگی است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل خبرگان دانشگاهی، به تعداد 50 نفر و در مرحله کمی، مدیران شرکت های گردشگری و دفاتر آی سی تی روستایی به تعداد 400 نفر می باشند. برای تعیین حجم نمونه خبرگان از روش سرشماری و نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد لذا حجم نمونه 50 نفر شد و برای مدیران از جدول کرجسی و مورگان لذا حجم نمونه مدیران، 196 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود. بدین منظور ابتدا با استفاده از روش دلفی فازی و برخورداری از نظر خبرگان، 20 شاخص گردشگری الکترونیکی شناسایی و با استفاده تحلیل عاملی تاییدی به شش دسته کلی (خدمات اینترنتی، توسعه و آموزش نیروی انسانی، توسعه فرهنگ جامعه، حمایت های دولتی، امنیت و استفاده از اینترنت در سایر امور مرتبط با مردم) تقسیم گردید و در ادامه با استفاده از روش معادلات ساختاری، روابط بین متغیرهای تحقیق مشخص شد. شایان ذکر است جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهایی نظیرExcel ، Spss ، Lisrel استفاده شده است و نهایتا بر اساس تحلیل های انجام گرفته الگو برازش و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، توسعه پایدار، گردشگری الکترونیکی، توسعه پایدار کارآفرینی روستایی
  • جلال مظفری، محمدرضا پورمحمدی*، بختیار عزت پناه صفحات 149-164

    صنعت گردشگری سلامت می تواند به عنوان صنعت پیشران عمل کرده و صنایع جانبی را نیز توسعه دهد. غالبا توسعه گردشگری سلامت بدون برنامه ریزی صورت می گیرد هر چند مواردی وجود دارد که گردشگری به صورت سنجیده با استفاده از استراتژی قطب رشد برنامه ریزی می شود این استراتژی شامل ایجاد امکانات گردشگری سلامت در مکان هایی است که از نظر استراتژیکی به عنوان مراکز ترویج توسعه گردشگری وتوسعه سلامت مناسب هستند. پژوهش حاضر تلاش می کند تا الگو و مدل قطب رشد را در گردشگری سلامت مورد ارزیابی قرار دهد. در این پژوهش از روش دلفی و طیف لیکرت (5-1) و با استفاده از اجماع و موافقت خبرگان و کارشناسان متخصص و از طریق پرسشنامه و در محیط اکسل استفاده شده است. روش دلفی روشی است، جهت رسیدن به اتفاق نظر کارشناسان خبره در موضوعات مختلف و پس از تایید، به عنوان نظریه شناخته می شود. این موافقت به صورت درصد و میانگین پاسخگویی خبرگان بیان می شود. درصد بالای 51 درصد بیانگر اجماع نظر نخبگان و کمتر از 51 درصد نشانگر رد نظریه است. یافته های پژوهش نشان می-دهد که شهر تبریز توانمندی های لازم را با لحاظ کردن استراتژی قطب رشد، جهت تبدیل شدن به یک قطب گردشگری سلامت را داراست.

    کلیدواژگان: قطب رشد، قطب گردشگری، گردشگری سلامت، تبریز
  • نیلوفر لک، باقر کریمی*، خسرو موحد صفحات 165-184

    مساله تامین مسکن برای اقشار کم درآمد نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته است و تاکنون سیاست های مختلفی برای تامین مسکن گروه های کم درآمد در نظر گرفته و به اجرا درآمده است. ازسویی دیگر، گسترش آسیب های اجتماعی در مسکن مهر از مهمترین موضوعاتی است که لازم است مورد توجه برنامه ریزان و معماران در طراحی و ساماندهی مسکن مهر قرار گیرد که ضرورت اصلی این پژوهش را بخود اختصاص داده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد که از روش تحلیل عاملی نیز بهره برده است. جامعه آماری این مطالعه ساکنان مسکن مهر شهر صدرا بوده است که به روش خوشه ای تعداد 136 نفر از ساکنان به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای ارزیابی مولفه-های کیفی و کالبدی مسکن مهر برای کاهش آسیب پذیری اجتماعی، پرسشنامه محقق ساخته بوده که به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار این ضریب برای پرسشنامه نگرش 83 درصد محاسبه شد که نشان دهنده پایایی پرسشنامه می باشد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل و شاخص های مورد استفاده برای سنجش و ارزیابی پروژه مسکن مهر صدرا در چهار عامل شناسایی شدند که این عوامل تحت عنوان شاخص معماری و زیرساختی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی- فرهنگی نام گذاری شدند. در پایان نیز راهکار هایی در ارتقا مسکن مهر برای کاهش آسیب های اجتماعی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مسکن، آسیب پذیری اجتماعی، مسکن مهر، تحلیل عاملی، شهر صدرا
  • انوشیروان ظهیری، هادی ثنائی پور*، عبدالغنی رستگار صفحات 185-203

    مواجهه با چالش های محیط کسب وکار، نیازمند قابلیت هایی است که از جمله مهمترین آنها، قابلیت تاب آوری است. تاب آوری قابلیت هایی به شرکت ها می دهد که می توانند با وجود شرایط نامطلوب به حیات خود ادامه دهد و رشد کند. از جمله کسب وکارهایی که در سالیان اخیر مورد توجه کارآفرینان و برنامه ریزان توسعه قرار گرفته، بوم گردی است. از آنجا که کسب وکارهای بوم گردی همواره با چالش های متعددی مواجهند، لذا ایجاد و توسعه ظرفیت تاب آوری در آنها اهمیت پیدا می کند. بر این اساس، این پژوهش با هدف طراحی الگوی تاب آوری استراتژیک مبتنی بر فناوری در کسب وکارهای نوپای بوم گردی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی می باشد که در آن با استفاده از روش نظریه داده بنیاد با تمرکز بر مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 18 نفر از خبرگان موضوع انجام شد. خبرگان و مطلعین کلیدی مشارکت کننده در این پژوهش شامل کارآفرینان، مدیران و اساتید و صاحبنظران حوزه بوم گردی بودند. در انتهای این فرآیند، اعتمادپذیری و اعتبارسنجی الگوی طراحی شده توسط 8 نفر از اساتید ارزیابی شده و در نهایت مدل پیشنهادی با انجام اصلاحات لازم مورد تایید این افراد قرار گرفت. در انتهای پژوهش نیز پیشنهادهایی معطوف به بهبود عملکرد و وضعیت تاب آوری استراتژیک مبتنی بر فناوری در کسب وکارهای نوپای بوم-گردی ارایه شد.

    کلیدواژگان: بوم گردی، کارآفرینی، تاب آوری، کسب وکارهای نوپا
  • مهران کرمی، عباس ملک حسینی* صفحات 205-222

    یکی از دغدغه های اصلی بشر مقابله با مخاطرات طبیعی است. یکی از مهم ترین این مخاطرات،زلزله بوده که همواره خطری جدی برای شهرها تلقی می شود. شهر دورود هم به مانند بسیاری از شهرهای ایران با توجه به قرارگیری بر روی چندین گسل فعال، ازجمله مناطق بسیار حساس بوده و در معرض خطرات ناشی از زلزله است؛ بنابراین با توجه به ماهیت غیرقابل پیش بینی زلزله باید تا حد امکان از خسارات جانی و مالی مرتبط با آن کاست و همچنین کاهش آسیب ناشی از زلزله، مدیریت بحران بعد از وقوع آن و تاب آور نمودن شهر در برابر زمین لرزه را در نظر گرفت. هدف اصلی برنامه ریزی برای مخاطره و کاهش خطر بحران، علاوه بر کاهش آسیب پذیری به نحوی بارز به سمت تمرکز روی ایجاد تاب آوری در جوامع گرایش پیداکرده است. در تحقیق حاضر با توجه به اهمیت تاب آوری شهری در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله، لایه های اطلاعات فیزیکی شهر دورود موردبررسی قرارگرفته است. روش تحقیق و پژوهش، توصیفی - تحلیلی است. لایه های اطلاعاتی موجود شامل: ساختمان های اسکلت فلزی، بتن آرمه،ساختمان های ساخته شده از خشت و چوب،خشت و گل،آجر و چوب،تمام آجر،آجر و آهن،فاصله از گسل،فاصله از فضاهای باز،فاصله از خطوط دسترسی و تراکم جمعیت در بلوک های شهری شهر دورود بوده است. لایه های آماری با استفاده از روش فازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تجزیه وتحلیل شده اند. نتایج حاصل در عملگر گاما نشان می دهد که بخش های جنوبی و جنوب شرقی شهر دورود ازلحاظ فیزیکی وضعیت مناسبی در تاب آوری در برابر زلزله ندارند. درمجموع نتایج پژوهش نشان می دهد که به غیراز قسمت هایی از ناحیه مرکزی، کل شهر وضعیت نرمالی ندارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، روش گاما، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دورود، زلزله
  • سعید امانپور*، عظیم علی شائی، نبی الله حسینی شه پریان صفحات 223-245

    هدف این پژوهش سنجش متغیرهای اثرگذار بر شکل گیری مهاجرت معکوس در روستاهای بخش مرکزی شهرستان دزفول می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد. جهت گردآوری اطلاعات از روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری سهمیه ای و پر نمودن پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده بین سرپرست خانوارها بوده است. نتایج به دست آمده از آزمون t نشان داد که از دیدگاه مهاجران شاخص اقتصادی مهمترین عامل موثر بر شکل گیری مهاجرت برگشتی است. همچنین نتایج آزمون رگرسیون خطی گویای آن است که در مهاجرت برگشتی، متغیرهای سن، جنس، تعلق بومی و فاصله سکونت تاثیرگذار هستند. براساس آزمون فریدمن، دسترسی به خدمات زیر بنایی، ارتباطی، رفاهی و اداری دارای اهمیت بیشتری نسبت به سایر متغیرها بوده اند. در نهایت نتایج سیستم فازی حاکی از آن است که روستاهای مورد مطالعه در مجموعه مهاجرت برگشتی بالا قرار دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، رگرسیون خطی، سیستم فازی، شهرستان دزفول
  • مصطفی خدایاری*، زکیه ده نمکی صفحات 247-271

    بی شک سفرنامه ها تنها بعد ادبی و داستانی نداشته بلکه بعضا حاوی اطلاعات علمی ارزشمندی درباره جغرافیا، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و... مناطق هستند. سفرنامه ناصر خسرو را بی شک باید یکی از درخشان ترین سفرنامه های ادبیات فارسی دانست از این رو که حکیم چیره دستی چون ناصرخسرو با تکیه بر علم و دانش و نیز با صدق و راستی کامل و تنها با ضبط مشاهدات عینی خویش به دور از دخالت احساسات و عواطف شخصی، دست بر قلم برده و اثری این چنین خلق نموده است. هدف این مقاله شناسایی و تحلیل مولفه های جغرافیای شهری در سفرنامه ناصرخسرو است. سوال اصلی مقاله این است که آیا مولفه های جغرافیای شهری در سفرنامه ناصر خسرو چگونه مورد شناسایی و بررسی قرار گرفته اند؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است. نتایج این مقاله نشان می دهد که سفرنامه ناصرخسرو مجموعه ای چند بعدی و کامل از اطلاعات است که برای هر فردی با سلایق گوناگون قابل توجه است و یکی از اساسی ترین منابع تحقیق و جستجو در زمینه های سیاسی، اجتماعی، مردم شناسی، محیط زیست، تاریخی و جغرافیایی هستند. در این پژوهش برآنیم تا پس از بیان مقدمه و چندین تعریف، با شناسایی مولفه های جغرافیای شهری در سفرنامه ناصرخسرو و ابعاد مختلف آن در سفرنامه ناصرخسرو بپردازیم.

    کلیدواژگان: ناصرخسرو، سفرنامه، جغرافیا، شهر، جغرافیای شهری
|
  • Arezou Mirzaei, Asadollah Shafizadeh, Aynur Nasseri Pages 1-25

    In recent years, the subject of Visual quality analysis of residential building walls and its ability to be translated into the language of environment and architecture in historical works, has been considered by researchers in this field of knowledge and experts in this field have tried to apply these concepts in Today's architecture, to deal with the excellence of modern buildings arising from the knowledge of historical buildings. For this purpose, the main purpose of this study is to investigate and develop an analytical model of visual quality of residential building walls in Qajar historical houses in Tabriz in order to assess the impact of quality factors between residential wall elements on visual, physical and mental attractiveness. In this regard, the present study is applied based on the purpose and descriptive-correlational in terms of data collection in which 50 experts were used in the research process. Accordingly, in order to achieve the objectives of the study, two software SPSS 26 (to provide descriptive information) and 3 Smart PLS (to provide a model of structural equations and measure the effect of variables) were used. The results of the study show a positive, strong and significant effect of elements with visual quality (Route coefficient 0.667), a relatively strong and significant effect of quality elements on the physical factors (Route coefficient 0.567) and finally a moderate and significant effect of quality factors (Route coefficient 0.447) It is based on the mental components in the residential walls of Qajar houses. The approach selected in the present study is one of the new approaches whose results can re-read in today's residential buildings in the way of expressing and introducing physical communication and the continuity of outdoor space.

    Keywords: Visual analysis, residential walls, Qajar houses, structural equations
  • Masoumeh Alirezaei, Hossein Karimzadeh, Ali Zarei Pages 27-53

    In many cities, the spatial pattern of educational uses for various reasons such as the location of annoying uses such as industrial, military, gas stations, medical use, etc. is not very favorable. This reduces the quality of school services and the negative impact It has a body on the students. Therefore, in locating educational spaces, the necessary principles and criteria must be observed so that these spaces are compatible with other urban uses. In this regard, the present study evaluates and spatially analyzes the uses of high school educational centers in district one of Tabriz metropolis with other urban uses using a combination of multi-criteria decision models AHP and fuzzy model and using the facilities of GIS to analyze the criteria Compatibility, desirability, capacity and dependence have been taken. The method of this research is descriptive-analytical and the sample size includes all high schools in one district of Tabriz. The results of the spatial spatial status of high schools in district one of Tabriz metropolis show the unfavorable situation of high schools in this area in terms of spatial distribution. In evaluating the utility matrix in relation to slope and distance indicators from the river, except for 4 schools which are in relatively unfavorable condition, all schools are in good condition. Out of 77 high schools studied in this area, 11 high schools are in the perfectly suitable range and 15 high schools are in the relatively suitable range, also 30 high schools in this area are in poor condition in terms of spatial distribution.

    Keywords: Spatial Analysis, Educational Spaces, Multi-Criteria Decision MakingTechniques, District One, Tabriz
  • Mahdiyeh Delshad, Manouchehr Tabibian, Seyed Mohsen Habibi Pages 55-80

    The vulnerability of cities despite the natural disasters that have occurred in recent years in the country is increasing. Earthquake is one of the most important natural threat factors in Iran. Earthquake risk map in Iran shows that a large area of Iran is in the high risk area and the area with very high earthquake risk, among which the city of Rasht is in the high risk and very high risk area. The main purpose of this study is to investigate the physical resilience of earthquakes in the central part of Rasht. Due to the high probability of earthquakes in Rasht, high density of activity and population, while considering the high density of buildings, a significant part of which is old and worn, infrastructure and other important indicators considered in the research; the central area of Rasht is vulnerable to a possible earthquake. The main question of the research is what is the physical resilience of the central fabric of Rasht against earthquakes? In this study, by selecting four categories of physical resilience indicators against earthquakes and using a combined model of Fuzzy logic and AHP, the importance of indicators is determined. Finally, the collected information in the form of weighted information layers in GIS software version 10.3 becomes an analytical map of the resilience status (ERM) of the study area. This map, which was prepared for the first time, shows that according to the four major indicators of physical resilience of the central fabric of Rasht, the situation of the Rasht market is on the verge of alarm and the critical situation against a possible earthquake. In general, 27% of the studied tissue is in a completely vulnerable and relatively vulnerable condition.

    Keywords: Resilience, Physical Structure, Earthquake, Rasht
  • Ali Araee, Hossein Nazmfar, Bakhtyar Ezatpanah Pages 81-106

    In this research, by evaluating the dimensions of the realization of the elderly-friendly city, the neighborhoods of District 3 of Karaj metropolis are examined. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In this study to analyze data from inferential methods; Single sample t test; ANOVA and post hoc test were used. Based on the findings of t-test, the overall index of the elderly-friendly city in the study area with an average of 3.47 and a t-statistic of -70.701 is lower than the theoretical average or numerical desirability of the test (3.5). In general, there is no acceptable assessment from the citizens' point of view. But among the dimensions of dimensions, it can be said that the dimensions of transportation and access (4.15) and social respect and acceptance (3.71) have had an acceptable status. But from the residents' point of view, the dimensions of open spaces and buildings (3.39), housing (3.06) and social participation (3.04) had the weakest situation. The results of post hoc test show that the evaluation of dimensions is not the same and there is a significant difference in the level of neighborhoods. Among these, the dimension of transportation and access with the value of F, 21.01 has the most differences and it can be said that in the dimension of social participation, the difference between the realization of an elderly friendly city in the studied areas is more than other dimensions. After that, the dimension of social respect and acceptance with the value of F, 17.03, open spaces and buildings with the statistic of 14.32, housing with the statistic of 11.03 and social participation with the statistic of 9.36 are in the next ranks.

    Keywords: population aging, satisfaction, public spaces, elderly friendly city, Karaj
  • Mitra Vahabzade, Hasan Ahmadzade, Ayoub Manuchehri, Ali Panahi Pages 107-129

    Cities are attractive to tourists because of their historical roots, recreational facilities. The diversity of attractions doubles the importance of examining the role of each element of tourism in the development of urban tourism. This study aims to investigate the role of of the components of tourism in the metropolis of Tabriz in the development of tourism. The method of research is descriptive-analytical. The statistical population of this study is tourists from Tabriz metropolis (1500000 people). Using the random sampling method, 384 people have selected as the sample size. The required data has collected as a statistical questionnaire and a Delphi questionnaire. The variables of this study are 51 variables. Statistical analysis of factor analysis, multivariate regression, and Pearson correlation test has used, and the ANP model was used to prioritize the criteria and urban areas. The results of factor analysis led to a 51-variable reduction to 5 factors (Historical-cultural centers, food, souvenirs and handicrafts, shopping centers, recreation and education centers, treatment and employment) capable of explaining 95.8% of variance changes. The results of the Pearson correlation showed that the variables of Tabriz's historical bazaar, Tabriz's shoes, historic houses, Tabriz carpets, and museums are more correlated with tourism development. Also, the results of regression findings, while confirming the effectiveness of cultural and historical variables as the main element of tourism in Tabriz, showed that 71.1% of variance changes explained by variables. The results of the ANP model showed that Region 8 of Tabriz metropolis has more points than other regions due to the existence of historical elements and the place of offering carpets and souvenirs of Tabriz. Due to the difference in tourist attractions in different areas of the metropolis, it is recommended that tourism planning in each urban area be tailored to the tourism potentials of that area.

    Keywords: Tourist attraction, tourism development, urban tourism, Tabriz
  • Hamid Rezaei, Roohalla samiee, AliAsghar Esmaeilpor roshan Pages 131-147

    The purpose of this study is to design a model for sustainable development of rural entrepreneurship with emphasis on e-tourism in Golestan province. The present research is applied and developmental and is of descriptive-survey and correlational research. The statistical population in the qualitative stage includes 50 university experts and in the quantitative stage, the managers of tourism companies and rural ICT offices are 400 people. To determine the sample size of experts, snowball census and sampling method was used, so the sample size was 50 people and for managers from Krejcie and Morgan table, therefore, the sample size of managers was 196 people and the sampling method was simple random. For this purpose, first using Delphi-fuzzy method and having the opinion of experts, 20 e-tourism indicators were identified and using confirmatory factor analysis into six general categories (Internet services, human resource development and training, community culture development, government support, security and use The Internet was divided into other matters related to the people) and then the relationships between the research variables were determined using the method of structural equations. It is worth mentioning that software such as Excel, Spss, Lisrel were used to analyze the data and finally the model was fitted and presented based on the performed analyzes.

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Sustainable Development, E-Tourism, SustainableDevelopment of Rural Entrepreneurship
  • MohammadReza Pourmohammadi, Bakhtyar Ezat Panah Pages 149-164

    The health tourism industry can act as a driving force and develop ancillary industries.Often the development of health tourism takes place without planning, although there are cases where tourism is deliberately planned using the growth pole strategy.This strategy includes creating health tourism facilities in places that are strategically suitable as centers for promoting tourism development and health development. The present study tries to evaluate the pattern and model of growth pole in health tourism. In this research, the Delphi method and the Likert scale (5-1) have been used with the consensus and agreement of experts and specialists and through a questionnaire and in Excel environment. The Delphi method is a method to reach the consensus of experts on various topics and after approval, it is known as a theory.This agreement is expressed as the percentage and average response of experts. A percentage above 51% indicates the consensus of the elite and less than 51% indicates a rejection of the theory. Findings show that the city of Tabriz has the necessary capabilities to become a health tourism hub by considering the growth pole strategy.

    Keywords: growth pole, tourism pole, health tourism, Tabriz
  • Niloofar Lak, Bagher Karimi, Khosrow Movahed Pages 165-184

    The problem of providing housing for low - income categories is considered not only in Iran but also in many countries in the world, and so far, different policies have been considered and implemented to provide housing for low - income groups. in other words, the development of social damage in housing is one of the most important issues that need to be addressed by planners and architects in designing and organizing housing that have been the main necessity of this research. The statistical population of this study was residents of SADRA Township, which in the cluster method, 136 were surveyed as samples. The research tool was used to assess the quality and physical properties of the stamp to reduce social counterproductive. In order to evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha coefficient was used, which was calculated by 83 per cent attitude questionnaire, which indicates the reliability of the questionnaire. The results of the study showed that the factors and indices used for measurement and evaluation of the MEHR housing project were identified in four factors which were named indicators of facilities, economic, environmental and socio - cultural indexes.

    Keywords: housing, social damage, stamp housing, factor analysis
  • Anoshiravan Zahiri, Hadi Sanaeepour, Abdolghani Rastegar Pages 185-203

    Facing the challenges of the business environment requires capabilities, the most important of which is resilience. Resilience gives companies the ability to survive and thrive in the face of adverse conditions. One of the businesses that has attracted the attention of entrepreneurs and development planners in recent years is ecotourism. Because ecotourism businesses always face many challenges, it is important to build and develop resilience capacity in them. Accordingly, this study aims to design a technology-based strategic resilience model in start- up ecotourism businesses. The present study is a qualitative research in which the data theory of the foundation method was conducted with a focus on in-depth and semi-structured interviews with 18 experts. Key informants participating in this study included entrepreneurs, managers, professors, and experts in the field of ecotourism. At the end of this process, the reliability and validity of the model designed by 8 professors was evaluated and finally the proposed model was approved by these people with the necessary modifications. At the end of the research, suggestions were made to improve the performance and status of technology- based strategic resilience in start-up ecotourism businesses.

    Keywords: Start-ups, Ecotourism, Entrepreneurship, Resilience, City of Baresar
  • Mehran Karami, Abbas Malekhosein Pages 205-222

    Earthquake of the main struggling issues with a long lasting history. Similar to many Iranian cities, Doroud has been also placed in an area with high risk of earthquake occurrence.With respect to the unexpectancy of earthquake, an attempt must be made with the aim of diminishing its economic loss and the casualties. Moreover, other factors such as decreasing post occurrence damage, post occurrence crisis management, to make urban resilience against earthquake should be considered.Nowadays, resilience has been applied in various fields specially in crisis management and unexpected events.the main intention of crisis management and planning has been directed mainly towards resilience in the societies, which is parallel to the main aim of causality mitigation. In the current work, with respect to the significance of resilience in natural disasters such as earthquake, the available physical documentary of Doroud have been investigated.the investigation method is descriptive and analytic. The investigates documentary includes building, steel structure, reinforced concrete, Wooden based buildings,sun-dried brick and clay, brick and wooden, full brick and brick and iron buildings, distance from fault, distance from open zones, access lines and also population density in Doroud urban zones. Statistical layers have been analyzed utilizing fuzzy method in Geographic Information System.The yielded results in Gamma Operator indicate that the southern and south eastern zones of Doroud are not physically appropriate with respect to resilience against earthquake. As a general weighting is the results, one can state that apart from central zones, the whole city is not in a normal status.

    Keywords: Resilience, Gamma method, GIS, Doroud, Earthquake
  • Saeid Amanpour, Azim Alishaei, Nabiollah Hosseini Shahparian Pages 223-245

    The present study seeks to measure the variables that affect the formation of reverse migration in the villages of central part of Dezful city. This research is a practical and descriptive- analytical methodology. Documentation and fieldwork have been used to collect information. Sampling method In this research, quotas were sampled and questionnaires were filled out by simple random sampling between households. The results of t-test showed that, from the viewpoint of immigrants, economic index is the most important factor affecting the formation of return migration. Also, the results of linear regression test indicate that the variables of age, sex, native belonging and residence distance are influential in return migration. According to Friedman's test, access to underlying, communication, welfare and administrative services has been more important than other variables. Finally, the results of the fuzzy system indicate that the studied villages are in total the return of high migration.

    Keywords: Return migration, Linear regression, Fuzzy System, Dezful County
  • Zakiie dehnamaki, Mostafa Khodoyari Pages 247-271

    Undoubtedly, travelogues do not only have a literary and fictional dimension, but also contain some valuable scientific information about the geography, culture, politics, economy and geography of the regions. Nasser Khosrow's travelogue should undoubtedly be considered one of the most brilliant travelogues of Persian literature, because a masterly sage like Nasser Khosrow, relying on science and knowledge, as well as with complete truthfulness and only by recording his objective observations, away from the interference of emotions. And personal emotions have taken over the pen and created such an effect. The purpose of this article is to identify and analyze the components of urban geography in Naser Khosrow's travelogue. The main question of the article is how the components of urban geography in Nasser Khosrow's travelogue have been identified and studied? The research method in this research is descriptive-analytical. The results of this article show that Naser Khosrow's travelogue is a multidimensional and complete set of information that is significant for any person with different tastes and is one of the most basic sources of research and research in the political, social, anthropological, environmental and historical fields. And are geographical. In this research, after stating the introduction and several definitions, we intend to identify the components of urban geography in Naser Khosrow's travelogue and its various dimensions in Naser Khosrow's travelogue.

    Keywords: Naser Khosrow, Travelogue, Geography, City, Urban Geography